Кинезіотерапия

Гімнастика за методом Катарини Шрот при сколіозі

Шрот-терапія
Шрот-терапія – вид гімнастичних та дихальних вправ, спрямованих на корекцію хребта, що дозволяють консервативним методом позбавитися такого поширеного дефекту, як сколіоз. Цей комплекс лікувальної гімнастики відомий з початку XX століття, а сьогодні широко використовується в Європі, але найбільше визнання здобув у Німеччині, адже його засновник – німецький лікар-фізіотерапевт Катаріна Шрот. 

Антисколіозна гімнастика по Шрот: принцип дії та показання до застосування

Людям, які страждають на сколіоз, притаманне патологічне асиметричне дихання через некоректне положення тулуба – дихати можна лише опуклою частиною легені, що призводить до подальшого викривлення хребта.

Гімнастика методом Катарини Шрот спрямована на усунення цього дефекту. Під час виконання вправ, які змушують ребра рухатися асиметрично, повітрям наповнюється нерухома легеня з увігнутого боку, що зазвичай не використовується через викривлення хребта. Починаючи усвідомлено дихати саме цією легенею, людина змушує увігнуту частину грудної клітки розпрямлятися під тиском повітря, і вона починає випрямляти хребет.

Шрот-терапія з виконанням вправ дихальної гімнастики може застосовуватися, якщо у хворого є такі показання:

• 1, 2 та 3 ступінь захворювання сколіозом. Вилікувати повністю сколіоз 4 ступеня цим методом не вдасться, а досягти хоч якихось поліпшень можна, але не завжди;

• больовий синдром та інші симптоми, що спостерігаються при сколіозі, що погіршують якість життя;

• косметичні дефекти, що приносять психологічний дискомфорт хворому;

• неможливість проведення хірургічної операції через наявність у людини протипоказань до оперативного втручання.

Лікування сколіозу з використанням методики Катарини Шрот можуть проводити лише кваліфіковані фізіотерапевти. На додаток до вправ, для досягнення більшого ефекту лікар може призначити носіння корсета Шено. Звичайно, для досягнення помітного прогресу, а тим більше повного лікування, знадобиться час і регулярні заняття, оскільки корекція виконується поступово від стадії до стадії.

Якого ефекту можна очікувати від вправ за методом Шрот

Методика Катаріни Шрот дає можливість отримати хороші результатати лікування у пацієнтів із сколіозом:

  • Поліпшує загальний стан постави та навіть повністю позбутися дефекту.
  • Зменшити больові відчуття.
  • Призупинити прогресування та зафіксувати отриманий результат у правильному положенні у всіх площинах.
  • Відновити нормальну дихальну функцію.
  • Вилікувати сколіоз без операції.

Заняття базуються на основі методики асиметричного дихання, у різних положеннях (горизонтальному, вертикальному, у сидячому стані або під час руху). Їх виконання проходить із збереженням фізіологічно правильних вигинів хребта, що під час багатократних повторень дозволяє зафіксувати позотонічні рефлекси. Основною метою лікування по методу Катаріни Шрот – є навчити пацієнта самостійно коригувати положення тіла застосовуючи силу м’язів тулуба. Всі вправи для пацієнта фізіотерапевт підбирає індивідуально, що залежать від типу  деформації. Ще до завершення лікувальних процедур у пацієнта виробляється рефлекс, який допомагає контролювати правильне положення тіла та підтримувати його на постійній основі. 

Багатьом є незрозумілим як можна однією стороною вдихати, а іншою не вдихати? Це дуже просто пояснити м’язи, які є відповідальними за рухи грудної клітки під час дихання є скелетною поперечно-смугастою мускулатурою, що керується свідомістю. Застосування методики Катаріни Шрот для лікування дає можливість ефективно лікувати сколіоз та значно покращити ситуацію з поставою. 

Протипоказання до застосування даної методики при лікуванні сколіозі:

  •  інфекційні та запальні захворювання в гострій фазі;
  • пухлини злоякісної природи;
  • гострі порушення коронарного та мозкового кровообігу;
  • гострий тромбоз або емболія;
  • серцево-судинна недостатність;
  • важкий загальний стан хворого;
  • виражений больовий синдром;

Лікування сколіозу – це довготривала та інколи важка справи, що потребує високої кваліфікації фізіотерапевтів, а від пацієнта – старання та завзятості під час терапії.